Acte inmatriculari auto Baia Mare

SERVICII ÎNMATRICULARI AUTO BAIA MARE

Acte inmatriculare autoAtunci când achiziționezi o mașină, fie că discutăm una nouă sau una second, pe care ai achiziționat-o de la o reprezentanță, dacă ai adus-o din străinătate sau ai cumpărat-o de la un vânzător român, va trebui să treci pe la serviciul de înmatriculări auto înainte să o pui în circulație, conform Codului Rutier, aprobat prin OUG nr. 195/2002. Dacă vrei să afli care sunt actele pentru o înmatriculare a unui autovehicul, care este procedura de înmatriculare și ce presupune aceasta, am pregătit pentru tine toate informațiile necesare acestui proces ca să poți strânge toate documentele necesare procesului de inmatriculare a noului autovehicul achiziționat.

CE TREBUIE SĂ FACI ÎNAINTE SĂ ÎNMATRICULEZI O MAȘINĂ ÎN BAIA MARE?

Înainte de toate, e necesar să îți faci o programare online la Direcția Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din orașul reședință de județ în care ai domiciliul, implicit cel în care urmează să se înmatriculezeze autovehiculul, pentru a evita cozile. Imediat după aceea, e important să te asiguri că ai pregătite cartea de identitate a vehiculului, viza de la organul fiscal și contractul de asigurare obligatorie. Dacă mașina a fost adusă din străinătate și nu a fost înmatriculată niciodată în România, va trebui să mai obții în prealabil și un certificat de autenticitate de la Registrul Auto Român.

CINE TREBUIE SĂ DEPUNĂ DOSARUL DE ÎNMATRICULARE AUTO BAIA MARE?

Inmatricularea unui autovehicul este strict legata de proprietarul masinii, asa ca daca nu esti tu acela, chiar daca vei fi cel care se va folosi de ea, va trebui sa te prezinti la DRPCIV impreuna cu titularul actelor masinii sau va trebui sa obții o procura specială pentru înmatricularea vehiculului. Noul proprietar al autovehiculului, in cazul in care este vorba de o tranzactie cu un autovehicul second-hand, are obligatia ca, în maxim 90 de zile de la cumpărare sa înmatriculeze autovehiculul pe numele lui, în caz contrar, acesta riscă o amendă rutieră, dar și poate risca și suspendarea înmatriculării.

CARE SUNT ACTELE NECESARE ÎNMATRICULĂRII UNUI AUTOTURISM ÎN BAIA MARE?

Înainte să predai dosarul de înmatriculare, trebuie să te asiguri ca ai adunat toate actele necesare, pentru a scuti timp și bani pierduți, in cazul in care dosarul ar fi incomplet și nu ti se va putea fi preluat la ghișeul de înmatriculări.
Există patru situații în care te-ai putea afla.
Prima dintre ele presupune ca ai cumpărat autovehiculul din Romania sau din alt stat membru al Uniunii Europene și că acesta este la prima înmatriculare.
Iata lista documentelor de care vei avea nevoie la ghiseul DRPCIV pentru înmatriculare:
– fișa de înmatriculare completată cu datele proprietarului având viza organului fiscal competent al autoritații administrației publice locale;
– cartea de identitate a vehiculului, in original si copie;
– documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original și în copie;
– actul de identitate al solicitantului, în original și în copie;
– dovada plații contravalorii certificatului de înmatriculare;
– dovada plații contravalorii plăcuțelor de inmatriculare, in valoare de 40 lei, pentru un număr de înmatriculare aleatoriu, respectiv 85 lei pentru număr preferential;
– certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Roman, cu exceptia vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competițiilor sportive și a vehiculelor istorice;
– procură autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul persoană fizică.

Cea de-a doua situație numită transcriere când autovehiculul a mai fost înmatriculat in Romania și în acest caz vei avea nevoie de următoarele acte:
– contractul de vânzare-cumpărare vizat la organul fiscal teritorial al fostului și noului proprietar;
– cartea de identitate a vehiculului, in original si copie;
– documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în formă prevazută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original și în copie;
– actul de identitate al solicitantului, în original și în copie;
– dovada efectuarii ITP-ului, in termenul de valabilitate a acesteia;
– copia contractului RCA, incheiat pe numele noului proprietar al vehiculului, in termenul de valabilitate al acestuia;
– certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate;
– plăcuțele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar are domiciliul/sediul pe raza altui județ și nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv; daca noul proprietar dorește un număr preferențial, acesta va trebui să predea și plăcuțele cu numărul de înmatriculare existente pe autovehicul;
– dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare și a plații contravalorii plăcuțelor de înmatriculare;
– procură autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul persoană fizică.

Daca autovehiculul a mai fost înmatriculat dar într-un alt stat membru UE decât Romania, va trebui să ai următoarele acte la dosar:
– cartea de identitate a mașinii (original si copie);
– actul de identitate al solicitantului (original si copie);
– dovada efectuarii ITP-ului, in termenul de valabilitate a acesteia;
– contractul de RCA in copie;
– plata certificatului si a placutelor
– certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Roman, cu excepția autovehiculelor destinate competițiilor sportive și a vehiculelor istorice;
– documentele de înmatriculare eliberate de autoritațile străine, în original, precum și placuțele cu numărul de înmatriculare străine;
– în cazul in care cel care se prezinta la ghișeul de înmatriculări nu este proprietarul mașinii, acesta va trebui să aibă și o procură specială notarială.

Ultimul caz, cel in care autovehiculul pe care vrei să îl înmatriculezi, provine din afara Uniunii Europene, va trebui sa atașezi la dosar, suplimentar actelor menționate în situația de mai sus: dovada efectuării formalităților vamale de import definitiv sau temporar pentru înmatricularea temporară, in cazul autovehiculelor și al remorcilor dobândite din străinatate, in cazurile prevazute de lege, in original sau copie legalizată a acesteia.
Acum, ca ai aflat in detaliu cum trebuie sa te pregatesti pentru înmatricularea autovehiculului tocmai achiziționat, nu mai ramane decât să te bucuri de drumuri bune!

CUM NE PUTETI CONTACTA?
Daca aveti nevoie de astfel de servicii de înmatriculare sunati-ne la nr. 0770 207 500 sau scrieti-ne pe whatsapp sau email asigbrokerbaiamare@gmail.com și noi te scăpăm de birocrație și îți pregatim tot dosarul pentru înmatricularea autovehiculului achiziționat!

Lasa un comentariu